001 scaled
002 scaled
003
004 scaled
005
006
007 scaled
008 scaled
009
010 scaled
011 scaled
012 1
Copy of 013 scaled
Copy of 014 scaled
Copy of 015 scaled
Copy of 016 scaled
Copy of 017
Copy of 018
Copy of 019 scaled
Copy of 020 scaled
Copy of 021 scaled
Copy of 022 scaled
Copy of 023
Copy of 024 scaled
Copy of 025 scaled
Copy of 026
Copy of 027 scaled
Copy of 028 scaled

001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
Copy of 013
Copy of 014
Copy of 015
Copy of 016
Copy of 017
Copy of 018
Copy of 019
Copy of 020
Copy of 021
Copy of 022
Copy of 023
Copy of 024
Copy of 025
Copy of 026
Copy of 027
Copy of 028

Brick Weave House

Project Type: Mixed use architecture, Houses

Project Year: 2021

Location: Cubbon Peth, Bangalore, Karnataka, India

Location: Bangalore, Karnataka, India

Project architects – Aishwarya Nainegali         

                                – Lalith Manoj               

                                – Shashil Bidare                      

Project engineer  – Veeresh Mutnal         

Unique Material Used: Six holes hollow wire-cut bricks

Photographer: Shamanth Patil J

Photographer website:  https://shamanthpatil.photography/

Consultants: Pinnacle Design Consultants

Consultants’ website: https://pinnacledc.co.in/

Overview

The Brick Weave House is a home nested in a Mixed-use Building at Cubbon pet; one of the oldest and busiest localities of Bangalore, India. House sits on a 24ft wide / 16ft deep plot, abutting a 8ft wide tight and busy access path to its South. It is the most unique among the neighbouring row houses having been designed with an attractive and functional brick-woven screen.

Brief

The challenge was to create a mixed-use typology in this tiny plot, with commercial space at the first two storeys and a residential duplex over the same footprint for the bachelor client and his mother. So, House connects the two commercial storeys via an external staircase, which then converts into an internal staircase for the residential duplex above.

012

Concept

Cubbon Peth historically housed Bangalore’s oldest handloom silk weavers’ colony. But post-industrial revolution, handcrafted silk weaving art is lost over a period of time. Our beloved client hails from the family of weavers and has the childhood memory of the traditional weaving systems.  With the intent of preserving this tale, the idea of a traditional weaving translated into brick weaving and thus, we created the Brick Weave House.

The project is one among the many row houses of the weavers’ colonies sharing/abutting walls. The challenge of light and ventilation is only from the street side or sky.  Metaphoric to its context, the “Brick Screens” are “weaved” through MS Rods all along the fenestration of the facade. The combination of the solid brick wall and brick Weave screen blends with the old town surrounding context.

The creative design of Brick Weave Screens is made with rotation of bricks at its axis with 45,90,135 degrees that prevents pigeons/ birds and rain from getting in, while retaining sufficient light and ventilation with privacy.

The brick weave animates the common staircase and duplex interior with dappled sunlight, establishing little visual connection to the street from inside while appearing mostly opaque from the outside. The brick weave screens generate polygonal voids letting in hexagonal patterns of light during the day and throwing out the same at night, hence acting as a lantern lighting up the dark alley at night.

Points justifying Green features adapted into the project

1) Social Sustainability – As the project is located in Cubbonpet, in the heart of Bangalore city, the history of this Pete area is associated with silk weaving. Here, the woven brick facade has been developed to interpret the local weaving, which reminds people of memory of silk weaving and thereby respects the region to where it belongs hence emphasizing on the regional priority.  

2) Brick as Natural material used – Locally sourced Bricks has been used in construction which makes the construction economical. Also, brick being a natural material, makes the building energy efficient, durable and maintenance friendly, And, usage of brick allows to create an interesting face for the project.

3) Minimum solar heat gain and Maximum Ventilation – The Front brick facade being a west facade brings in filtered light through the bricks that placed in a angular fashion, which results in minimum solar heat gain, and acts as a solar shading device as the shorter side of brick is exposed to sun, and the heat gain is also slowed down. Although this facade resists thermal heat gain, it brings in ventilation into the building making the design a passive design solution.

      • Reduction in noise – The Building being of mixed us typology with provisional store in the ground floor, workshop for goldsmith in the first floor, and residence in the above two floors, the noise level in the bottom levels are generally higher, as the project lies in a busy street.  The front brick facade plays an important role in reducing the noise to less than 55Db in daytime, which naturally insulates the building from noise without the use of any other acoustical features.

    5) The orientation of the building – The building sits along the busy street on the west side, with adjoining plots on the other three sides, which forces us to open up the building to the West side.The Brick facade mitigates the harshness of sun from the west side, but still allows natural ventilation.

    6) Window-wall ratio (WWR) – The net glazing provided here constitutes to about 18% of the gross wall area which is placed entirely on the West facade, makes it optimum WWR achieved, although the daylight lost due the filtered light let in through bricks is balanced by skylights that are provided.

    7)  Indoor environmental quality – The spatial planning is done such a way that the spaces flow into each other seamlessly. The house being of a smaller footprint still feels much open due to the presence of Artwork along the wall beside internal staircase bringing a sense of nature into the residence.

    8) Maximum use of daylight – The presence of skylights in the house brings in ample amount of daylight into the building throughout the day, and also, the filtered light through brick facade also in an added advantage. Hence, there is no need to use artificial lighting in daytime, whereas, LED light fixtures have been installed which light up the building at night.

     

    Images

    001 scaled
    002 scaled
    003
    004 scaled
    005
    006
    007 scaled
    008 scaled
    009
    010 scaled
    011 scaled
    012 1
    Copy of 013 scaled
    Copy of 014 scaled
    Copy of 015 scaled
    Copy of 016 scaled
    Copy of 017
    Copy of 018
    Copy of 019 scaled
    Copy of 020 scaled
    Copy of 021 scaled
    Copy of 022 scaled
    Copy of 023
    Copy of 024 scaled
    Copy of 025 scaled
    Copy of 026
    Copy of 027 scaled
    Copy of 028 scaled

    001
    002
    003
    004
    005
    006
    007
    008
    009
    010
    011
    012
    Copy of 013
    Copy of 014
    Copy of 015
    Copy of 016
    Copy of 017
    Copy of 018
    Copy of 019
    Copy of 020
    Copy of 021
    Copy of 022
    Copy of 023
    Copy of 024
    Copy of 025
    Copy of 026
    Copy of 027
    Copy of 028

    previous arrow
    next arrow

    Drawings

    Related Projects

    Subscribe to our Newsletetr

    Receive our latest news and updates in your inbox.

    Contact Us Now
    Connect with us!