1a
17
2 copy
3 copy
1 copy
1a
17
2 copy
3 copy
1 copy

A Home by the Park

Project name: A HOME BY THE PARK

Architect’s Firm: 4site architects

Project location: Hubballi, Karnataka, India

Completion Year: 2019

Gross Built Area (square meters or square foot): 7050 sq.ft

Lead Architects:  Ar. Chandrakant S. Kanthigavi

Other participants 

Design Team: Anagha K, Nimisha V. Rohit Baligidad, Ranjini V, Varshith G, 

Clients: Ulhas Doddamani

Engineering: Sky Eye consultants

Landscape: 4site architects, Sai Agro tech & Rathnashri Landscapers

Consultants: Sky Eye consultants

Collaborators: Kavish, Gudisagar Associates, Aishwarya LED lights, Anugraha Enterprises, 

Etc..Siddhivinayaka Infra Solutions, Sri Sai Associates, Pro Fx Tech Private ltd, 

Phenomena, Mehmood Painting Contractors, Skilled Arts, Authentic Works

Photo credits:    Petrichor Innovations         

Photographer’s website: www.petrichorinnovations.com

A HOME BY THE PARK ”      Our client,  a nature -loving business family, had approached us to design their dream house on a East Facing Linear Plot of size 40ft x 110ft. The site faces the Park on East (front side) with a approach road and on West side (rear) road that is 3ft higher than the front road.

Design Brief: 

Nature friendly, Vastu compliant 5 BHK residence keeping their privacy.

Challenge: To create Spaces over Linear site keeping the infinite views of the Park without compromising on privacy from Park and Neighbors. 

12 . concept
A Home by the Park 53
1 copy

Description:      A Home by the Park – A seamless connection of interior & exterior of the home to the Park.

 A HOME BY THE PARK is a beautiful house with infinite visual connection to the Park (neighbourhood Park outside the Plot). 

Nature loving Clients asked us to design the house that resonate nature and expresses nature throughout the home. We have taken the advantage of Public Park in front of the site to extend the nature beyond their plot. The inclusion of Public Park into our design made the house as staying inside the nature physically and visually. We connected inhabitants physically with a series of themed Gardens – Front Serene Garden, Central Rain Court, and Private Back Garden, whereas Public park connected visually and seamlessly. 

The Front Garden welcomes the guests with a sense of tranquility and peacefulness. To forge a connection between the park and the garden, it has been raised to a level where the Park and the Garden form one vast Visual Greenscape. Though these spaces are separated, they are connected visually. 

The visual connection is carried along to the Central Rain Court which is strategically placed at the center of the house. This double height Lung space provides a good connect with the front garden to the Public park. The collection of diverse plants and the fresh water aquarium along with diffused light from the court forms its own Microclimate. The aquarium is constantly engaged by a sheet waterfall which burbles, setting a serene mood through the house.

All bedrooms open to either the front garden or view of the Park, yet they are designed as private enclosures. The Parents Master Suite opens to the rear garden on the south-west as per the principles of Vastu. The upper balcony bridged to the family room opens out to the view of the Park. 

The Front Garden, 20ftX30ft in size, invokes the sense of serene and calmness when you enter the house. Front garden and the Park, that seamlessly camouflaged. With the raised Garden, the public and the private spaces are separated, yet they are connected visually.

https://youtu.be/RioUAW5xeQ4

The Rain Court, in Centre of the House, is a double height Lung space, serene light well for family and it connects all Living/Common spaces at all levels.  The open to sky Central Rain Court brings in diffused light from the double height enclosure creates the micro climate that brings the essence of a home. The Court changes with seasons, with its variety of flowering plants and shrubs. The water body and water sheet fall fountains with Fresh water Aquarium is a visual treat. The tree at the Rain court binds the space with spatial volumes. The external security envelop ensures that the internal Rain court’s windows are Grill free. 

Rear Private Garden

All the Bedrooms are Private and open to outdoor garden or view to Park. The Parents Master Bedroom opens to the Rear garden on SW as per Vastu. 

Images

Publications

Drawings

Related Projects

Subscribe to our Newsletetr

Receive our latest news and updates in your inbox.

Contact Us Now
Connect with us!